Gezondheid

Få mere at vide?

Stil dit spørgsmål her

Kontakt Alpuro Breeding?

Ring tilbage til mig

Alle produktoplysninger på en række?

Bed om vores katalog

Opdrætsprogram

Generelt

Korrekt og regelmæssig fodring forebygger mange problemer hos kalvene. Det giver også dyrene mulighed for optimal vækst. Fodring med mælk hver 12. time er det bedste for kalvene. I kolde vintre, anbefaler vi fodring med mælk 3x dagligt, fordelt over dagen, med en lidt højere koncentration af mælkepulver (ca. 10 %). Grovfoder og/eller kraftfoder skal være friskt med ubegrænset adgang. 

Råmælksfodring- og kvalitet

Fjern kalven fra moderen direkte efter fødslen. Infektion med virus og bakterier, finder især sted i de første timer og kælvnings stalden er et farligt sted.

For kalven, er det vigtigt, at det får mindst 2 liter råmælk så hurtigt som muligt for at kunne optage de antistoffer, der er i råmælken. Råmælken skal tildeles med en temperatur på 40°C. 40°C stimulerer kalvens spiserørsåbnings refleks, sådan, at råmælken kan passere uden om vommen. Det er i orden at give kalven mere råmælk fx 3-4 liter. Dette har kun en positiv effekt på kalvens helbred. Mindre råmælk har en negativ effekt. Det er klogt den første dag at gentage råmælkfodringen – med første råmælk – efter 6 timer, da optagelsen af antistoffer fra råmælken hovedsagelig finder sted i de første 12 timer. Derefter vil optagelsen af antistoffer i tarmen være mindre. Råmælkens kvalitet kan variere enormt. Derfor er det tilrådeligt at kontrollere dette. Dette kan gøres ved hjælp refraktometer. Refraktometeret måler tætheden af råmælken. Dette siger meget om mængden af antistoffer i råmælken. Varm råmælken i varmt vand og opvarm det aldrig til over 50 °C.

Efter råmælksperioden 

Fra 3. dag kan der startes med mælkeerstatning. Der er forskellige slags. For at træffe det rigtige valg ser du på dit mål og vælger den mælk, der passer hertil.

Det er vigtigt, at kalven har ubegrænset adgang til god og velsmagende kraftfoder så vomudviklingen allerede stimuleres her. Müesli Start Mix og Grovfoder pellets indeholder primært letfordøjelige og proteinrige næringsstoffer. Det er også muligt at tilbyde hø eller fx lucerne til kalvene.

Når kalvene begynder at indtage kraftfoder, er det nødvendigt at give frisk og rent drikkevand. Fra uge tre af begynder vommen at udføre ekstra arbejde og kalvene kan fordøje mere kraftfoder. Ved at give ubegrænset kraftfoder, holder vommen sig sunde og kan udvikle sig optimalt.  

Foderskema

Foder de første 2 dage med råmælk fra egen moder (hvis kvaliteten er god). Derefter skiftes der over til mælkeerstatning. Herunder findes et skema med et foderskema for mælkefodringen. 

Foderskema opdrætskalve 
Opdrætsperiode (afhængig af driftsform)          Mælk          Kraftfoder
8 uger               10 uger             12 uger             2 x dagligt      
Ubegrænset

04 - 08 dage       04 - 10 dage       04 - 12 dage       2,0 liter        Müesli start Mix
09 - 16 dage       11 - 20 dage       13 - 23 dage       2,5 liter        Solo Start
17 - 42 dage       21 - 50 dage       24 - 55 dage       3,0 liter        Solo Start
43 - 46 dage       51 - 60 dage       56 - 64 dage       2,5 liter        Solo Start
47 - 51 dage       61 - 66 dage       65 - 75 dage       2,0 liter        Solo Start
52 - 56 dage       67 - 70 dage       76 - 84 dage       1,5 liter        Solo Start

Fra dag 10 er det i orden at tilbyde frisk drikkevand. 

Kvieration

Det er godt for kalve der vænnes fra mælken, at blive fodret så stabil som muligt med, hvad de er vandt til. Det er derfor, at vi har udviklet Follow Up. Pellets ligesom Grovfoder pellets, men specielt til kalve fra 3 t.o.m. 6 måneder. Når kalvene er vænnet fra mælken fodres de yderligere en uge med Grovfoder pellets. Herefter skiftes der over til Follow Up. Du giver ubegrænset Follow Up ved siden af groft hø eller byghalm. Når kalvene har vænnet sig til det (efter ca. 7 dage), kan de flyttes til en anden stald. Dette er for det meste spalter med liggebåse. Kalvene kan indtage ubegrænsede mængder foder, hvorved de med 6 måneder er store og stærke nok til at gå over til en del af køerne. Her er det ikke længere nødvendigt at give kvierne kraftfoder. Sørg for at kalvene ikke bliver fede, da det vil modvirke den gode udvikling, især en god vomudvikling og en hurtig drægtighed.  

Med dette opdrætssystem har du ingen risiko for overførslen af paratuberkulose.

Kontakt Alpuro Breeding for mere information. 

Kontakt og adresse

Alpuro Breeding

Elspeterweg 60

3888 MX Uddel

Holland 

Tel.: +31 577 40 81 11

info@alpurobreeding.com 

  • Hjemmesiden bruger cookies
  • Skjul denne meddelelse